Saunan valaistus

Saunan valaistuksessa on tyypillisin kysymys : "Eihän siitä tule liian kirkas valo ?"

 

Soveltuvat tuotteet:

Lämpösuojatut ledsarjat

Saunan tähtitaivas

Siivousvalo lednauha

Virtalähteet

Himmentimet

Käyttämällä saunaan suunniteltuja ledvaloja valoteho ei ole liian suuri. Jos valonlähteitä halutaan paljon, himmentimen lisääminen on yksinkertaista eikä aiheuta paljoakaan kustannuksia. Saunan ledvalot ovat ns. kiuaslinssejä, joiden rakenne suojaa ledejä pahimmalta kuumuudelta.  Sen lisäksi oikein suunniteltu virranrajoitus mitoittaa ledin toimimaan alle nimellistehon. Näin on ledien elinikä helposti 6-8 vuotta, jopa pidempään ja oikein asennettuna niiden huolto on helppoa. Siksi lämpösuojatut ledit ovat ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto saunaan. Ne voidaan asentaa epäsuoraa valoa antamaan selkänojan taakse tai kattoon. Kiukaalle valoa antamaan tulevat ledit suositellaan asentamaan kiuasalueesta katsojan eli lauteiden puolelle hieman viistoon, silloin valo heijastuu höyrypisaroiden sivusta eikä vain pisaran päältä, jossa on huonosti heijastavaa pinta-alaa.

Ledien määrä voi olla aivan pienissä saunoissa 6-8 kpl, normaalikokoisissa 10-16 kpl ja yli 4-5 neliöisissä 12 kpl:sta ylöspäin. Suuri vaikutus on paneloinnin sävyllä, tummempi paneeli vaatii enemmän valonlähteitä ja musta kaksinkertaisen määrän aivan vaaleaan verrattuna.

Uutena suosikkina on vihdoin saatu saunan tähtitaivas, huomaamattoman pienillä, lämmönkestävillä linsseillä varustettu valokuituihin perustuva järjestelmä. Uuden sukupolven led-projektorilla saadaan yhtäaikaa jopa eri valkoisen sävyjä olevia tähtiä. Tuiketoiminta toteutetaan ilman liikkuvia osia. Peruspaketti tarjoaa 96 tähteä.

Saunan tunnelmallinen valo aiheuttaa helposti ns. siivousvalon tarpeen. Sen voi helposti toteuttaa lednauhalla, joka asennetaan selkänojan alareunaan tai laudetason alle. Jos nauha asennetaan himmentimen kanssa, sitä voi pienellä teholla käyttää myös saunomisvalona. Pienitehoinenkin lednauha on niin kirkas, että kokemuksen mukaan normaalisti riittää n. 10 %:n teho. Oikein valittu nauha ei pienellä teholla lämpiä itse käytännössä lainkaan, joten se kestää lyhytaikaiset kuumat jaksot suhteellisen matalalla asennuskorkeudella.